Skip to main content
West Chester University of Pennsylvania

Student Recreation Center


Project Description

This 70,000 sq. ft. facility is located on the prominent northwest corner of West Chester University’s Philadelphia area campus. The program for this project includes two traditional gym courts, a multi-activity sport court, two racquetball courts, at-large multilevel fitness / weights atrium, multipurpose group exercise rooms, an elevated jogging track, a climbing wall and a social lounge / juice bar.

Project Stats

Location

West Chester, Pa.

Square Footage

72,000

Year of Completion

2012

Project Gallery

Our Process

This state-of-the-art facility was designed to maximize both student wellness and environmental responsiveness. The student wellness focus of this facility was organized around the dimensions of wellness – physical, intellectual, emotional, social, spiritual, and occupational. The environmental responsiveness was based on best practices for sustainability for this particular project location such as geothermal systems, solar tubes / day lighting, E-W building orientation, high performance glass, low VOC building materials, etc. A sophisticated transparent wall of shaded south glass broadcasts the activity within the recreation center and affords campus /plaza views from within to maximize campus connectivity. The north face of the building is responsive to the character and scale of the adjacent neighborhood. The feel of interior was designed to be visually open, filled with controlled daylight, and inviting / comfortable to all users.