Skip to main content
CenturyLink

Technology Center of Excellence


Project Description

The existing CenturyLink headquarters building sat alone on 77 acres near Monroe, Louisiana nestled in a large grove of mature pecan trees.  The long term master-plan for the area included the creation of a walkable, sustainable mixed use “technology neighborhood”.  The new Technology Center of Excellence, a 300,000 sq. ft., three-story facility with a five-story parking structure was designed as the center piece of this development.

Project Stats

Location

Monroe, Louisiana

Square Footage

300,000

Year of Completion

2015

Project Gallery

Design Features

The diagram of the addition is a layered “peeling” of curved forms which reinterpret the classic symmetry of the older building while interrupting the pervasive grid of the trees. The innermost curves connect to the existing building while radiating around a new voided center creating a large public courtyard which organizes a variety of outdoor spaces. This geometry transforms into a large, three-story atrium clad in glass, which houses a sculptural helical monumental stair and a heritage center. The curved form is reiterated in section, sloping up to a high point over the front entry. The full length of this space is capped by a vegetated roof.  The exterior perimeter arc is clad in a metal skin and strip windows, and is occupied by primary program (offices, conference rooms, labs).

The program includes a 30,000 sq. ft. data center, Network Operations Center, training and product demonstration areas, and a cafeteria to serve the entire headquarters campus. The building was strategically located and shaped to save as many of the Pecan trees as possible. Those that were removed were harvested for use in the design. From this supply of material, the design team worked with a local mill to produce veneer paneling and flooring, as well as solid material for coffee bar counter-tops throughout the facility. The building also incorporates a substantial quantity of electro chromic glass primarily along the south facing atrium wall. This innovative product increases or decreases its opacity based on input from an array of photocells mounted on the roof parapet, and reduces lighting, heating, and cooling loads by up to 20%. In an effort to streamline the roofs all of the typical rooftop equipment was moved into a separate mechanical building attached to the adjacent parking garage.

The addition of the courtyard, technology center and parking structure were carefully master planned to encourage the use of outdoor spaces in what is otherwise a brutally hot climate in the summer. The voided central courtyard is a 2.2 acre landscaped area that incorporates a plaza, a grove of trees and a variety of seating areas with varying degrees of privacy and shade. The placement of overhangs, canopies, plantings and the extensive use of flowing water and pools create comfortable microclimates and a diverse mix of public to semi-public spaces to work, socialize and eat. A curved landscape mound is a fragment of the atrium’s green roof which contains the mechanical equipment for the courtyard pools.